Информация за инверторни климатици
Управление
Теми във форума
Нови теми
» Климатик Haier HSU-1...
» HAIER 12HVA103/R2DB
» ReMeR-clima
» Haier HSU-12HV03/R2 ...
» EEPROM Haier HSU-12H...
Най-активни теми
Няма създадени теми
Кой е на линия
» Гости: 1

» Потребители: 0

» Брой потребители: 533
» Най-нов: riohaho
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Йерархия на статиите
2.4 Мобилни климатици - преносими климатици

Други видове климатици

Мобилни климатици - мобилен, подвижен и преносим климатик

мобилни климатици

Това са единствените климатици които клиента може да ползва без специална инсталация. Мобилните климатици са едни от най-евтините видове климатици с най-ниски цени. Въпреки, че те имат изпускателна тръба, те са наистина преносими в смисъл, че те не се нуждаят от постоянна инсталация. За монтаж на мобилен (преносим) климатик е достатъчно да се изведе гъвкавият шланг (въздуховод) с диаметър 10 сантиметра и дължина 0,5 -1,5 метра извън стаята през отвор, врата или прозорец. Чрез този въздухопровод мобилните (преносими) климатици изхвърлят горещия въздух извън стаята. Ако вие искате да охлаждате една, две или повече стаи, но в различен времеви интервал на ползване, то мобилен климатик ( тоест подвижен, преносим климатик ) е вашия най - икономичен избор от гледна точка на първоначална инвестиция. Едно от най-големите предимства от използването на мобилните климатици е възможността да се охлади само една определена област от помещението. Докато другите климатици трябва да охладят цялото помещение равномерно, мобилните климатици могат бързо да охладят определена малка зона, което можете да спести значителна сума на електричество.

 

Какво представляват мобилните (преносими) климатици и как те работят?

 

Тези климатици може да разглеждаме като обединени в един корпус (най често с колелца за да са мобилни - подвижни) вътрешно и външно тяло на сплит климатик. Въздуха от стаята се засмуква охлажда се от изпарителя на климатика (тоест участъка от климатика които е аналог на вътрешното тяло на сплит системата ) и отново се връща охладен в помещението. При този процес на охлаждане се отделя вода, която се събира в съд на дъното на мобилният климатик и трябва често да се изхвърля. Някои модели мобилни климатици имат система за автоматично изхвърляне на водата извън помещението. Но какво става с топлият въздух? При климатиците сплит система тялото е извън помещението и то засмуква въздух от атмосферата затопля се и се изхвърля пак там. При мобилните (преносими климатици „външното тяло” е вътре в стаята. Как се охлажда то, от къде идва въздуха за охлаждане на топлообменника и къде отива?

В зависимост от това мобилните (преносими) климатици са два типа. Предназначените за домашна употреба са с по малка мощност и използват вече охладеният въздух в помещението да охлажда кондензатора и затоплен въздухът по тръба се изхвърля от помещението.

 

 

Подробна информация за параметри и цени на мобилни климатици.

 

мобилни климатици

 

 

Това води до създаване на под налягане в помещението и на ниско КПД на климатика. За такъв тип мобилни климатици е безсмислено да се говори (за икономично охлаждане и още повече икономично отопление с термопомпи).

 

 

Другият тип мобилни (преносими климатици) са най-често за професионална употреба, Те са с по голяма мощност и при тях въздухът за охлаждане на кондензатора се взема извън климатизираното помещение по една тръба и се изхвърля от него по друга тръба.

Мобилни климатици

При тях КПД е доста по високо, могат да се ползват както за охлаждане така и за по евтино отопление с термопомпи. Тези мобилни климатици не са и от най евтините климатици, а са с доста високи цени.

 

Третият тип мобилни климатици се доближават до конструкцията на сплит климатиците. Мобилният климатик има вътрешно и външно тяло свързано с гъвкави тръби. Външното тяло представлява изнесен топло-обменник с вентилатор който се изкарва през открехнатият прозорец на стаята, а основното тяло на мобилният климатик заедно с компресора е отново в охлажданата стая. Не са от най-ефективните и с най-ниски цени климатици, но са по ефективни от мобилен климатик с един въздуховод.

Недостатък на всички мобилни климатици е и високите нива на шум. Вярно е, че бързо и лесно и евтино като инвестиция можем да охладим малки помещения или участъци от тях, но в никакъв случай това не е комфортно и евтино като експлоатация за домашна употреба.

Важно! Ако сте решили да направите добър избор на мобилен климатик за вас, тук са някои важни въпроси на които трябва да си отговорите: