Информация за инверторни климатици
Управление
Теми във форума
Нови теми
» Климатик Haier HSU-1...
» HAIER 12HVA103/R2DB
» ReMeR-clima
» Haier HSU-12HV03/R2 ...
» EEPROM Haier HSU-12H...
Най-активни теми
Няма създадени теми
Кой е на линия
» Гости: 2

» Потребители: 0

» Брой потребители: 537
» Най-нов: Stavrev
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Йерархия на статиите
1.A Как работи климатика ?

Агрегати и части в климатиците.

Как работи климатика?

Принципът на работа на климатиците се основава на свойството на течностите при изпарение да поглъщат топлина , а при втечняване (кондензация) да отдават топлина. За да разберем как работи нека cе запознаем с устройство на една сплит система и основните нейни възли.


Принципна схема на климатик

  • Компресор — благодарение на него (хладилният агент) фреона циркулира в хладилната система.

  • Кондензатор — радиатор, названието му е отражение на процеса протичащ в него а именно кондензация на фреонови пари — преход на фреона от газообразна фаза в течна фаза (кондензация).

  • Изпарител — радиатор, в който фреона се изпарява, тоест фреона преминава от течна в газообразна фаза (изпарение).

  • ТРВ (терморегулиращ вентил) — понижава налягането на фреона преди да влезе в изпарителя.

  • Вентилатори — създават поток въздух, обдухвайки кондензатора и изпарителя и по този начин се извършва топлообменен с околната среда.

Компресор, кондензатор, ТРВ и изпарител са съединени с медни тръби и по този начин образуват затворен контур в който циркулира фреона и малка част компресорно масло нужно за смазването на движещите се части на компресора. В процеса на работа става следното. На входа на компресора от изпарителя постъпва газообразен фреон под ниско налягане 3 - 5 атмосфери и температура 10 - 20°С. Компресорът сгъстява фреона до налягане 15 - 25 атмосфери, и той се загрява до 70 - 90°С. После горещите пари фреон постъпват в кондензатора. Благодарение на интензивното обдухване с въздух с температура 30-40°С , фреона се охлажда и преминава от газ в течност ,а въздухът обдухан от вентилатора се загрял и се изхвърля в атмосферата. На изхода от кондензатора фреона е вече течен и охладен до температура 10°С по висока от температурата на обдухващия въздух. От кондензатора топлия фреон попада в терморегулиращ вентил (ТРВ), който в по-простият случай е капилярка (тънка дълга медна тръбичка навита на спирала) . На изхода на ТРВ (капилярката) налягането и температурата на фреона съществено се понижават и фреона постъпва в изпарителя течен, където започва да се изпарява. Благодарение на интензивното обдухване чрез вентилатора с топъл въздух от стаята фреона бързо се изпарява, а въздухът се охлажда с 10-20°С , което е крайната ни цел. Изпареният фреон отново постъпва на входа на компресора и цикълът се повтаря.